Zin in comfort food? Dan zit je met dit recept helemaal goed! Je maakt het klaar in een handomdraai en kan het lekker gezellig in de zetel voor televisie opsmullen. Gezond? Not so much, maar wel heel erg lekker.
Je kan dit recept best vergelijken met de volwassen versie van macaroni met hesp en kaas. Hesp wordt spek, kaas wordt parmezaan en we gooien er toch groenten bij om iets of wat bewust met voeding om te springen. Ik maak het graag klaar met broccolini, maar met gewone broccoli lukt het ook prima.
Zin in een extra touch of serveer je het graag voor bezoek? Dan staat het parmezaan krokantje er heel chique bij. 10 seconden in de microgolf en je lijkt ineens een chef van een ander niveau ;-).
Hoe ik op dit idee ben gekomen? Ik ging onlangs uit eten bij Top Chef Benissa waar we genoten van een degustatiemenu. Eén van de gangen was deze pasta “Pâtes coquillettes au fromage et jambon – souvenir de grand-mère” en Kristof was hier zodanig duimen en vingers van aan het aflikken dat ik enkele dagen later thuis een poging deed om het na te maken. De chef was zo lief om het geheim van het parmezaan krokantje te delen en hoewel het bij hem uiteraard nog lekkerder was, zijn we heel blij met onze eigen variant die ons steeds doet terugdenken aan deze leuke avond in Benissa.
Opgelet: in dit recept gebruik ik klassieke pasta uit een pakje, vandaar dat die zoveel kippenbouillon opslorpt. Gebruik je verse pasta? Begin dan met 100ml bouillon en voeg indien nodig extra vocht toe. Verse pasta slorpt veel minder vocht op en het is niet de bedoeling om met soep te eindigen.
Pipe Rigate met spek, parmezaan en broccolini
Ingredients
- 500 ml Kippenbouillon (of 1 blokje kippenbouillon en 500ml water)
- 200 g Broccolini
- 200 g Pipe rigate (schelpjespasta)
- 100 g Spek
- 100 g Parmezaan
- 1 Ajuin
- Peper
- Olijfolie
Instructions
- Bak het spek met ajuin 5min krokant in een grote kom.
- Doe de pasta en kippenbouillon bij in de pot met spek. Laat nu 10min zacht koken zoals op het pakje pasta aangeduid is en plaats het deksel op je pot. Af en toe roeren om aanbakken te vermijden.
- Bak de broccolini in een antikleefpan met een scheutje olijfolie en plaats er een deksel op. Draai af en toe om en na een 8-tal minuten is de broccolini gaar. Doe de "gaartest" door er met een vork in te prikken. Als je er makkelijk in prikt, is de broccolini gaar. De roosjes zijn nu mooi bruingebakken.
- Intussen rasp je de parmezaan.
- Na 10 min is de pasta klaar en zou de kippenbouillon opgeslorpt moeten zijn door de pasta. Is er toch nog veel vocht? Laat kort uitkoken op een krachtig vuur.
- Strooi de parmezaan over de pasta en roer goed door. Kruid af met peper.
- Serveer op een bord met broccolini en klaar!
Parmezaan krokantje maken als extra touch?
- Plaats een bakpapier op een plat bord.
- Strooi er een dun laagje geraspte parmezaan op en kruid met peper.
- Plaats 10 seconden in de microgolf op de hoogste stand.
- Laat afkoelen op een rooster en klaar!